Ovesné vločky
Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii, tak tedy s chutí do nich!

Výroba: Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna na několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně. Při tomto ošetření vzniká typické ořechové aróma budoucích vloček. Teplem se rovněž inaktivují látky štěpící tuky (enzymy), které by jinak při skladování působily nepříjemnou žluklou, hořkou pachuť. Pluchy se při sušení uvolní a lze je snadno oddělit v bubnovém nebo odstředivém loupači (dříve se odíraly mezi mlýnskými kameny). Po usušení se ovesná zrna třídí dle velikosti.
K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici). Prodávají se též vločky instantní, jež se vyrábějí z ovesné mouky a po namočení jsou rychle rozpustné.
Vyvážená nutriční hodnota:
V ovesných vločkách se skrývá 66 % sacharidů, 16 % hodnotných bílkovin (bílkoviny v ovesných vločkách se svým aminokyselinovým složením a vysokým podílem esenciálních aminokyselin blíží ideálnímu proteinu), 7 % tuku a 12-14 % vlákniny. A to není všechno. Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Kromě toho v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny (jejich výše ale není nijak závratná a k pokrytí potřeby bohužel nestačí). Vločky mají také vysoký obsah železa a spousty dalších důležitých minerálních látek – najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
Ovesné vločky jako výborný zdroj energie:
Snídaně z ovesných vloček dodá organismu pořádnou dávku energie, neboť obsahuje velké množství sacharidů, především škrobu. Jeho trávení a vstřebávání probíhá pomalu, a proto jsou ovesné vločky zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Ovesné vločky navozují pocit sytosti na delší dobu, tlumí pocit hladu a udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru.
Ovesné vločky jsou vhodným pokrmem před očekávaným fyzickým výdejem a z tohoto důvodu jsou velmi oblíbené mezi sportovci a kulturisty. Oves je rovněž zdrojem posilujících látek při únavě, rekonvalescenci, je velmi vhodný pro rostoucí či vyčerpaný organismus. Proto je doporučován i dětem, dospívajícím a nemocným. Oves je díky obsahu pomalu se uvolňujících sacharidů prevencí vzniku cukrovky a je vhodnou potravinou pro diabetiky.
Ovesné vločky jsou vhodným pokrmem před očekávaným fyzickým výdejem a z tohoto důvodu jsou velmi oblíbené mezi sportovci a kulturisty. Oves je rovněž zdrojem posilujících látek při únavě, rekonvalescenci, je velmi vhodný pro rostoucí či vyčerpaný organismus. Proto je doporučován i dětem, dospívajícím a nemocným. Oves je díky obsahu pomalu se uvolňujících sacharidů prevencí vzniku cukrovky a je vhodnou potravinou pro diabetiky.
Ovesné vločky a zdravý trávicí trakt:
Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem stravitelné a nestravitelné vlákniny, tato kombinace působí jako prevence zácpy (a i rakoviny) a zajišťuje správnou funkci střev, především tlustého. Oves má léčebné účinky na sliznici žaludku a střev, pomáhá při hemeroidech, vředech a poruchách trávení.
Příznivý účinek na kardiovaskulární systém
Ovesné vločky pomáhají upravovat krevní tlak, rozpustná vláknina v nich obsažená snižuje v krvi hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (to je ten „hodný“) průměrně o 10-15%
a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění.
Příznivý účinek na kardiovaskulární systém
Ovesné vločky pomáhají upravovat krevní tlak, rozpustná vláknina v nich obsažená snižuje v krvi hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (to je ten „hodný“) průměrně o 10-15%
a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění.
Ovesné vločky jako afrodiziakum:
Co se mužů týče, ovesné vločky napomáhají zvyšovat hladinu hormonu testosteronu. Vločky tedy působí jako afrodiziakum, ale jejich konzumace rovněž umocňuje schopnost organismu budovat svalovou hmotu a současně spalovat tuky.
Pár receptů z ovesných vloček :
Lívance z ovesných vloček:
250 g ovesných vloček, 250 – 300 ml mléka, 1 lžíce rozpuštěného másla, prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 250 – 300 g celorznné/hladké mouky, špetka soli, 2 vejce
Ovesné vločky nasypeme do misky a zalijeme vlažným mlékem, aby zůstaly ponořené, a necháme půl hodiny odstát. Do mísy dáme jeden tvaroh, celozrnnou mouku, vejce, rozehřáté máslo, špetku soli a lžičku prášku do pečiva. Vše smícháme s odstátými ovesnými vločkami a dle potřeby zalijeme ještě trochou mléka, až vznikne řídké těsto, které necháme ještě 15 minut odpočinout. Lívanečky smažíme na oleji, na dobré pánvi lze i bez oleje.
Hotové lívanečky lze dochutit podle vlastní fantazie, např. posypat skořicí. Záleží na vašich možnostech a dietě.
Hotové lívanečky lze dochutit podle vlastní fantazie, např. posypat skořicí. Záleží na vašich možnostech a dietě.
Ovesná kaše:
½ šálku ovesných vloček, 1 šálek nízkotučného mléka, 1 šálek vody, 2 lžíce rozinek, špetka skořice, med na oslazení
Do hrnce na vaření nasypeme vločky, rozinky a nalijeme vodu a mléko. Na mírném plameni poté mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá kaše. Na závěr přimícháme med dle chuti a posypeme skořicí. Přidat můžeme také ovoce nebo ořechy.
Rohlíčky z ovesných vloček:
100 g ovesných vloček, 130 g hladké mouky, 100 g Hery, 40 g cukru, lžíce vody
Vše smícháme a vytvoříme pevné těsto. Necháme chvíli ztuhnout v lednici. Z těsta tvoříme rohlíčky nebo jiné tvary, které klademe na pečicí papír. Pečeme cca 30 minut při 150 stupních Celsia.
Žádné komentáře:
Okomentovat